Hírek archívum > Európai Védőoltási Hét - 2011. április 23-30.
Hírek archívum Jegyzők Szakmai Fóruma Megyei ellátási térkép Dokumentumtár
Főmenü
Bemutatkozás
Kormányhivatal
Ügyfélfogadás
Elektronikus kapcsolattartás
Szakmai anyagok
Megyei Államigazgatási Kollégium
Szakigazgatási szervek
Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság
Építésügyi Hivatal
Fogyasztóvédelmi Felügyelőség
Földhivatal
Földművelésügy Igazgatóság
Igazságügyi Szolgálat
Közlekedési Felügyelőség
Munkaügyi Központ
Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv
Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság
Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság
Szociális- és Gyámhivatal
Területi koordináció
Önkormányzatok
Területi államigazgatási szervek
Archívum
Hírek archívum
Közigazgatási Hivatal
Pontos időTisztelt Látogató !

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal frissített honlapja 2012. március 23-tól a http://www.kormanyhivatal.hu/hu/jasz-nagykun-szolnok címen érhető el. Archív formában az adatok a www.jnszmkh.hu-n továbbra is elérhetők.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal honlapja 2011. január 1-jétől működik.
A jogelőd közigazgatási hivatal honlapja 2010. december 31-én lezárásra került, amely archív formában továbbra is elérhető.


Európai védőoltási hét 2011. április 23-30.

A WHO az Európai Védőoltási Hét megtartására ebben az évben az április 23-30. közötti időszakot jelölte ki, melynek célja a figyelem felhívása a védőoltások fontosságára, jelentőségére.
A fertőző betegségek ellen sokféleképpen lehet védekezni, de a leghatékonyabb megelőzést a védőoltások biztosítják.

A korszerű és sokak által szigorúnak tartott magyarországi védőoltási rendnek köszönhetően a védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek (pl. kanyaró, rózsahimlő) hazai járványügyi helyzete igen kedvező, ezen betegségek egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis számban fordulnak elő.
Ezt csak úgy őrizhetjük meg, ha a gyermekkori, úgynevezett életkorhoz kötötten kötelező védőoltások teljesítése hosszú éveken keresztül az oltandó korosztályokban meghaladja a 98%-ot, azaz 100 oltásban részesítendő gyermek közül legalább 98 azt meg is kapja.

A jelenleg érvényes oltási rend szerint a gyermekek 7. osztályos korukig 10 fertőző betegség ellen kapják meg a védelmet, melyek a következők: gyermekkori tbc, torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás, haemophilus influenzae B baktérium okozta megbetegedések, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz, hepatitis B vírus által okozott májgyulladás.

Nem szabad elfeledkeznünk azonban arról, hogy a néhány évtizeddel korábban még járványokat okozó és sok halálos áldozattal járó fertőző betegségek (pl. szamárköhögés, torokgyík) kórokozói nem tűntek el teljesen, csak a védőoltásoknak köszönhetően nem tudnak megbetegedéseket okozni.
Az utóbbi időben vannak szülők, akik azt hangoztatják, hogy feleslegesek a gyermekkori kötelező védőoltások. Ha növekedne az oltást megtagadó szülők száma – és ezzel az oltatlan gyermekeké is –,  akkor az adott fertőző megbetegedések száma ismét növekedne és a néhány évtizede járványokat előidéző kórokozók visszatérnének, s újabb tömeges megbetegedéseket okoznának.

Végezetül még egy dolgot fontos megemlíteni: a gyermekkori kötelező védőoltások térítésmentesek, így minden szülőnek egyenlő esélye van arra, hogy gyermeke számára biztosítsa a megfelelő védelmet a védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek ellen.

Sinkó-Káli Róbert
mb. tiszti főorvos

 
32024
Kormányablak
Kormányablak
Ügyleírások
Etikai alapelvek
Közérdekű adatok
uvegzseb
Jelnyelvi tolmácsszolgálat
JÓ ÁLLAM FÓRUM
joallam175